Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών Σάμου

 

 

Αρχική σελίδα

Ιστορικά

Τοποθεσία

Το έργο μας

Φωτογραφίες

Τα νέα μας

Προσωπικό Σχολείου

Βιβλίο Επισκεπτών

Προέλευση κατοίκων
Παλεοντολογικά Ευρήματα στην περιοχή

 

Προέλευση
ΑΠΟ  ΤΗ  ΝΙΓΙΔΑ  ΤΗΣ  ΛΕΣΒΟΥ  ΣΤΟΥΣ  ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΥΣ  ΤΗΣ  ΣΑΜΟΥ

(ΙΣΤΟΡΙΑ , ΑΣΧΟΛΙΕΣ , ΗΘΗ  ΚΑΙ  ΕΘΙΜΑ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ΜΑΣ)

Οι σημερινοί κάτοικοι των Μυτιληνιών ήρθαν στη Σάμο περίπου το 1566 από τη Νιγίδα της Λέσβου, ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στη σημερινή Βρισά του Πολυχνίτου. Κυνηγημένοι από τους πειρατές , που όπως λένε οι πληροφορίες επιτέθηκαν μια βραδιά γαμήλιου γλεντιού , έφτασαν στη Σάμο την περίοδο που ο Κιλίτζ πασάς δίνει προνόμια στο νησί για τον ελεύθερο εποικισμό του, μετά από εκατοντάχρονη  περίοδο ερήμωσής του. Διάλεξαν μια περιοχή ανάμεσα στο στενό της Μυκάλης και του όρους Καρβούνη , τόπο γόνιμο, με πολλά νερά, πλούσιο σε βλάστηση ,  και τον ονόμασαν «Μυτιληνιοί». Με τη φιλοπονία  και την εργατικότητά τους κατάφεραν όχι μόνο να ριζώσουν αλλά να κάνουν και μικρές αποικίες, όπως το Κοκκάρι και το Πυθαγόρειο. Στα επόμενα χρόνια και άλλοι  κάτοικοι της Νιγίδας που είχαν διασωθεί στα γύρω χωριά (Βασιλικά , Βρισά  , Πολυχνίτο), ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στους  Μυτιληνιούς.

Ο Σταματιάδης γράφει στα «Σαμιακά» ότι το1886 οι Μυτιληνιοί είχαν 996 σπίτια , 6 ενορίες και 3489 κατοίκους. Από τότε οι κάτοικοι των Μυτιληνιών αυξάνονται συνεχώς και λίγο πριν το 1940 αριθμούν  γύρω στις 7.500.

Οι ασχολίες των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια είναι κυρίως αγροτικές με σημαντικότερες την καπνοκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια.

Στη δεκαετία 1960-70 αρχίζει η μετανάστευση των κατοίκων κυρίως σε Αυστραλία και Αμερική με αποτέλεσμα τη μείωση των κατοίκων του χωριού.

 Τη δεκαετία του 1980 σταματά η καλλιέργεια του καπνού και αρχίζει η ενασχόληση των ανθρώπων με τον τουρισμό.

Στους Μυτιληνιούς  ένα σημαντικό μέρος της λατρευτικής ζωής κατέχουν τα πανηγύρια. Στη χάρη του κάθε Αγίου που γιορτάζει γίνονται διάφορες προετοιμασίες (καθαρισμός και στολισμός του ναού, τέλεση εσπερινού με μνημόσυνα και αρτοκλασία και το πρωί πανηγυρική λειτουργία). Μετά απ’ αυτή μοιράζεται η παραδοσιακή γιορτή(βρασμένο κρέας γίδας με σιτάρι , κρεμμύδια και βούτυρο).Τα κυριότερα πανηγύρια του χωριού είναι της Αγίας Ματρώνας  , της Παναγίας και του Τιμίου Σταυρού. Αρκετά εξωκλήσια πανηγυρίζουν κυρίως το καλοκαίρι.(Αγίας Παρασκευής , Αγίου Παντελεήμονα , Αϊ-Γιάννη κ.ά.).
 


(αρχή σελίδας)
 


 

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ  ΕΥΡΗΜΑΤΑ  ΣΤΟΥΣ  ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΥΣ

 

Στην περιοχή ποταμιές κοντά στους Μυτιληνιούς Σάμου εντοπίστηκαν, μετά από ανασκαφές, απολιθώματα ζώων (πέτρινα κόκαλα)  που θάφτηκαν εκεί περίπου πριν από εφτά εκατομμύρια χρόνια, όταν δεν υπήρχε ακόμα το Αιγαίο πέλαγος , τότε που η  Ασία ήταν ενωμένη με την Ευρώπη.

Η περιοχή αυτή ήταν πλούσια σε βλάστηση με πολλά νερά και ήπιες κλιματολογικές συνθήκες.

Τα ζώα στο πέρασμα τους προς τη βόρεια Ευρώπη έτυχαν περιόδους ξηρασίας και έτσι μαζεύτηκαν κοντά σε λίμνες. Στη συνέχεια ακολούθησαν δυνατές καταιγίδες, με αποτέλεσμα τα ζώα να θαφτούν κάτω από τόνους λάσπης και να διατηρηθούν μέχρι τις μέρες μας.

Η αξία των απολιθωμάτων είναι πολύ μεγάλη, γιατί τα ζώα στα οποία ανήκαν θεωρούνται πρόγονοι πολλών σημερινών ζώων και η μελέτη των ευρυμάτων βοηθά σημαντικά την επιστήμη στην ερμηνεία της εξέλιξης των ζώων.

Έχουν βρεθεί περίπου 78 είδη θηλαστικών ,18 είδη ερπετών και πολλά είδη πτηνών. Ο αριθμός των θηλαστικών που έχει βρεθεί σε μια περιοχή τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ζουν σήμερα στην Κένυα της Αφρικής, σε μια περιοχή 200 χιλιάδων τετρ. Χιλιομέτρων.

Βρέθηκαν αρκετά είδη ελεφάντων μαστόδοντων (με δόντια όπως των χοίρων και 4 χαβλιόδοντες). Πληθώρα ιππαρίων και ρινόκερων (άλλοι με κέρατα και άλλοι χωρίς). Οι χοίροι έμοιαζαν με το αγριογούρουνο της Αφρικής και τα ελάφια  έμοιαζαν με αυτά της Ινδοκίνας. Οι καμηλοπάρδαλεις ήταν διαφόρων ειδών και μεγεθών. Το σαμοθήριο ήταν κάτι μεταξύ μεγάλου ελαφιού και καμηλοπάρδαλης. Είχε λαιμό κοντό και όρθιο, και κέρατα επιμήκη με αιχμηρά άκρα.

Το ιππάριο της Σάμου είχε μια προβοσκίδα  σαν τους σημερινούς ταπείρους του Αμαζονίου. Έτρωγε φύλλα και χόρτα, και ζούσε στα πυκνά δάση της περιοχής.Ήταν κοντύτερο κατά πολύ από το σημερινό άλογο και τα πόδια του κατέληγαν σε τρεις οπλές.

Η αξία των ζώων της Μειοκαινικής περιόδου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εκατοντάδες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει το υλικό της Σάμου που σήμερα είναι διασπαρμένο σε περισσότερα από 60 μουσεία του κόσμου. Οι  ανασκαφές έγιναν από το πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης και από τους καθηγητές: Ι.Μελέντη , Α.Ψιλοβίκο , και Γ. Κουφό , από το 1963 μέχρι και σήμερα. Τα ευρύματα εκτίθενται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών το οποίο στεγάζεται στο σύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου (Ζημάλειο Ίδρυμα) που βρίσκεται στους Μυτιληνιούς.
 


(αρχή σελίδας)

 

επικοινωνία

tel/fax:(+30) 22730 51282
email: mail@dim-mytil.sam.sch.gr

 

 

 

copyright Eva Koukouras ©2008